Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ezen az oldalon válogatunk az interneten

a 2009. tavaszi félévben (febr-jún.) megjelent

hírekből, cikkekből, nézni- és olvasnivalókból

→ az ajánlott oldalakról általában külön nem válogatunk, azokat folyamatos követésre ajánljuk, lásd oldalt, a szolgáltató reklámjai alatt, a LINKEK mezőben.

                                                                      

                                                            ILLUSZTRÁCIÓK   

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Ezek az illusztrációk arra hivatottak, hogy segítsenek láttatni az aktuális meztelen valóságot, hogy könnyebben (f)elismerhetőek legyenek az általános tanulságok, hogy modelljeinket igazítsuk az eredendő valósághoz. Az emberek tisztánlátása alapfeltétele a fenntarthatóságnak. És ez már egyéni felelősség...

"Na de drágám, most nekem hiszel, vagy a szemednek?!"

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

--- 09.06.05.

A napokban került föl a netre a 230 2009. májusi száma. www.energiaklub.hu/dl/kiadvanyok/230_hirlevel_2009majus.pdf

A tartalom:

Politika
- Döntsön az Alkotmánybíróság Paks ügyben!
- Védi-e a miniszterelnök az éghajlatot és a pénztárcánkat?
- Áttekinthetőbb energiaszámlák a kevesebb fogyasztásért
- Ne sújtsa magasabb ingatlanadó az energiahatékony lakásokat!

Kultúra
- Kiút az energiaválságból?
- Pályázat oknyomozó cikkek írására
- Fenntarthatóság 100 ember szemével
- Ingatlanvásárlás - energiatudatosan

Klímafigyelő
- Titkos kínai-amerikai tárgyalások az éghajlatvédelemről
- Kalauz a koppenhágai klímacsúcshoz
- Az éghajlatváltozás a legnagyobb globális egészségügyi kockázat
- Megújuló Ausztrália
- Elkerülhetetlen?
- Bajok a légkondicionáló körül
- Éghajlatvédelem a tengeren
- Az óceánokban is pusztít a szén-dioxid
- Atomesélyek
- Apácák és az éghajlatvédelem
- Alkalmazkodás vagy?

 

 

--- 09.05.12.:

Interjú Drábik Jánossal (és kapcsolódó anyagok...)

http://hirlevel.ingatlan.com/iread/9082

 

--- 09.05.07.:

Megjött a harmadik része Mészáros L. indexes elemzésének. http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/05/06/jovo_ido_iii._ndash_a_vilag_ujrafelosztasa/

A cikk e része is kimond fontos-új gondolatokat. Azért hozzáteszem: ennek a “válságnak” nem lesz vége, pontosabban nem a ennek válságnak lesz vége, hanem ennek a világnak... (Szánalmas-szomorú, amikor gazdasági szereplők úgy tekintenek erre a válságra, mint vmi náthára, amit az idő gyógyít... Tanulság: aki a wilágpiachoz kötődik, az omlik azzal együt; a túlélést a helyi piacok élesztése jelentheti: a helyi emberek a helyi piacokon eltarthatják saját magukat – ahogy ez a globalizációs tévút előtt volt. Bár ahogy látom, ez csak illúzió, mert a globalizáció ránk omlik. A kisember jogosan érezhetné, ha még tudná érzékelni a valóságot, h. belerángatták valamibe, ami aztán szükségszerűen nem működik. Azt hiszem a jogban ezt hívják csalásnak. A kisember nincs, nem lenne válságban, uúgy eszik s dolgozik, mint 1-2, száz, v. ezer éve. A munkájával használ a szomszédjának, s az viszont - a közösségben ez egy működő egésszé áll össze. De belerondítottak ebbe a rendszerbe, a kamattal, a növekedéssel, új ideológiákkal, stb. És ez a hazug rendszer most elérkezett a kereteihez, és omlik össze. Az a baj, h. ránk omlik, magával ránt, és az omlásra jellemző káoszban az is elpusztul, ami/aki nem hibás.)

 

---

Egy próbálkozás, jó írásokkal (két címet adok, mert nekem nem sikerült teljesen átlátnom a honlap szerkezetét), de alul-jobbra fel lehet iratkozni a hírlevélre:

http://www.klimabarat.hu/

http://www.klimabarat.hu/klimairodalom

 

 

--- 09.05.05.:

Érdekes cikk, amiben a nyugati világ szerzője olyan új problémákat lát, amik új megoldásokat, sőt módszertani megközelítést követelnek, végül is szembesül a azzal, h. a “normális” , mi inkább úgy mondjuk, közmegegyezéses világa hamisnak látszik. Persze azt a körülményt, h. ezek az “új problémák” nem véletlenül, hanem éppen a (nyugati) világ(uk) működéséből fakadnak, nem fejti ki az írás... (A szivattyúnak arról az oldaláról ez nehezebben látszik...)

http://www.eoearth.org/article/Post-Normal_Science

 

És ajánlom azt az oldalt, ahonnan a fenti cikkre akadtam:

http://atermeszettorvenye.blogspot.com/ Egyelőre 3 írást ad, de ezek nagyon finoman-okosan szólnak az összeomlás és fenntarthatóság kérdéséről.

 

+ hírek (és új link:-) az Élő Tisza honlapon: http://www.elotisza.hu

(Pl.: http://www.elotisza.hu/bovebben.php?id=571)

--- 09.04.28.:

Azért nagyon fontos írás, mert szabadon megy végig a kézenfekvő gondolatsoron az összeomlás újabb /mostani fejezetét kommentálva: 

http://www.naturhirek.hu/index.php/egeszsegvilag/bigpharma/104-bigpharma/294-mi-a-legrosszabb-vedekezes-a-sertesinfluenza-ellen.html

 

Az FFEK honlap is hozza ezeket az összefüggéseket! A februári konzultáción említetttem, h. kézenfekvő, h. járványokat fognak csinálni...  A "madárinfluenza" csak próba, és médiakampány volt...
---

Néhány érdekes, gyakorlati gondolat a házilagos fenntarthatóságért:

http://szepvilagunknakvege.blog.hu/


---

 

Az összeomlás hírei:

Ma elkövettem azt a hibát, h. bekapcsoltam reggel a rádiót. Látom ám, h. a rádió engem akar bekapcsolni – egy olyan világba, ami gyökeresen szemben áll a mindennapi tapasztalataimmal.

Mi más ez, mint “összeomlás”?

Amikor a KÖZmédia által sugárzott világ gyökeresen szemben áll a KÖZvetlenül tapasztalhatóval. Az egyikben a rómaiak félnek, a másikban a cigányok ölik a magyarokat s cigányokat egyaránt, a hírekben negatív diszkriminációról hallok, miközben tudom az iskolából, önkormányzatból, stb. a rendszerszerű pozitív megkülönböztetést, az új helytartó mondatának első fele országos érdekről beszél, a második a külföld bizalmának helyreállításáról – mármint, h. ezért szükséges az ország/lakosság maradék javainak még gyorsabb ütemű kiszivattyúzása.

És így tovább.

És attól, h. a többség hallgatja-nézi-elhiszi, csak demokratikus lesz, igaz nem.

És van rendszer, ami figyelmeztet, h. téves a tévés út: a Természet. Íme pl.:

http://index.hu/tudomany/kornyezet/2009/04/22/kiszaradnak_a_fold_folyoi/

 

 

---

Megjött a második rész (ld. még alább):

http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/17/jovo_ido_ii._ndash_a_dinoszauruszok_ismet_kihalnak/

Csak néhány gondolat ízelítőképpen:

  • Minél nagyobb volt a gazdasági régió részvétele a globalizált világgazdaságban, annál nagyobbat fog most bukni!

  • a világgazdaság a 80-as évek közepe óta több externális költséget okoz, mint amennyi számba vett értéket előállít.

  • A jelenlegi ultraliberális gazdaságszervezés legkárosabb következménye a lokális gazdaság elsorvadása. A probléma megoldásának kulcsa az áruk szabad áramlásának korlátozása! A világ elkerülhetetlenül ebbe az irányba tart, mert csak így lehet a lokális gazdaságot megvédeni a túlzottan olcsó import gazdaságromboló hatásától. Támogatni kell a vertikális termékpályák kialakítását, és egy-egy földrajzi terület minél nagyobb mértékű önellátásának a megszervezését.


---

 

Nagyon fontos cikk, mert belülről üzeni: Nem pénzügyi, hanem struktúrális válság van. Nem egyszerűen új tartalom kell, hanem új struktúra – és ez a mi baj(n)ainkra is igaz...

(Bár a szerző túl optimista: új világgazdasági struktúra mellett, új világnézeti és környezeti struktúrák is szükségesek a megoldáshoz.)

http://index.hu/velemeny/jegyzet/2009/04/08/jovo_ido_i._ndash_a_tornado_sziveben/

 

“Érdekes emberfajta a kapitalista: amíg nyereséges a vállalata elszánt híve a liberális piacgazdaságnak, ha viszont csődbe viszi a cégét, mindjárt felismeri a közösségi szerepvállalás fontosságát.

Látható, hogy a döntéshozók nagy része még mindig azt hiszi, hogy a Nagy Világgazdasági Válság csak egy a globalizált világgazdaságot sújtó „szokásos válságok" sorában. Mélyebb, súlyosabb mint gondolták, de majd kezelik és aztán minden olyan lesz mint régen. Ez azonban nagyon nagy tévedés: a világgazdaság már soha nem lesz olyan, mint amilyen 2008 előtt volt! Az „átlag válságok" kezelésére használatos monetáris és fiskális intézkedések önmagukban nem fognak átütő sikert hozni. Egyszerűen azért nem, mert a „látszatpénzből túlfogyasztó" globalizált világgazdaság alapmechanizmusai buktak meg. A korábbi struktúra nem tartható fenn tovább.”

 

---

Bár az Élő Tisza honlap ajánlja, és az oldalt kiemelt honlapokról nem szoktam itt külön is hivatkozni, de most Kajner Pétert ide hozom a fenntartható közösségi kezdeményezésekről beszélgetett az Echo TV-ben:

http://echotv.hu/video/index.php?akt_menu=1038&media=6214

 

---

 

A legfrissebb tanulmányok szerint ugyanis a helyzet gyorsabban romlik, mint korábban feltételezték.” mondja most már a mainstream is. Mindig is idegesített, amikor lineáris modellek alapján mondják meg, h. mi lesz néhánytíz év múlva... Szánalmas, gyermeteg mainstream tudományosság. http://index.hu/kulfold/eu/2009/04/02/katasztrofak_sora_fenyegeti_europat_/

 

---

 

Ó, ha tudtam volna! Egyet idéztem a minisztárelnöktől, erre lemondott.

De lesz helyette másik. Aki már bizonyított...

)Hogy ő is lemond – a lakosság érdekeinek képviseletéről:-(

Mindenesetre NEM egyszerűen új tartalommal kell feltölteni a struktúrát. Hanem ÚJ STRUKTÚRA KELL. (És ezen egy szokásos "választás" se segít, mert a választás csak az új tartalomról dönthet a megadott struktúrában.) Olyan új struktúra kell, ami a mi érdekeink szerint működik, nem idegenérdek-érvényesítően. Ha ez megvan, akkor lehet beszélni, h. mit kell szorítani, s mit nem.

Illusztrációképpen Bogár László: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=164019

 

---

"A teremben nagyon sokan ülnek olyanok, akiknek szerepe volt a rendszerváltásban." - A Helytartótanács elnöke "értelmiségi" találkozót hívott össze a "válság" kapcsán.
http://www.miniszterelnok.hu/mss/alpha?do=2&m10_doc=2328&pg=2&st=1&m8_curr=3

Egy felelősségteljes vélemény egy jelenlévőtől:

http://index.hu/velemeny/olvir/2009/03/19/szarszokokut
Hozzáteszem (BP): a rádióban hallottam, h. a minisztérium próbálkozik szigorított szabályokkal az orvosképzésben, h. ne menjenek külföldre rögtön a friss szakvizsgások.
Arról nem esett szó,
h. az ellopott országot kéne visszaadni,
s akkor szabályozás nélkül itt maradnának a menők.

Az ellopott ország pedig ennek a 300-nak a bankszámláján, magánvagyonában megtalálható.

 

 

Tudósítás egy másik világból - egy Emberről, aki ki tudott nézni a közmegegyezéses modern városi valóságból: http://friderikusz.hu/em/archivum/balazs.php3 (Azóta személyes ismerősöm, stb.)

 

 

Itt látható az a film, ami Törökország és Argentina az IMF és a bankszektor általi eladósításáról szól:   http://video.google.com/videoplay?docid=-5757788352029577832&hl=hu

  

 09.03.17.

“Róna Péter befektetési bankár úgy véli, hogy a válság miatt összeomlott a harminc éve uralkodó neoliberális paradigma” - olvassuk ma az indexen. Az jut eszembe, h.

  • nem “a válság miatt”, hanem “a válság rámutat, h.”; azaz: a válság szerves része, következménye a “neoliberális paradigmának”

  • néhányan mondjuk már egy ideje...

  • vajon mondhat-e most bármit is hamuszórás nélkül eddigi nem-alternatív közgazdász?

  • a fizetéskülönbségünk megmarad? (Tévedtek. Tönkre ment bele a világ és kül. ez az ország. Felelősség?)


http://index.hu/gazdasag/hitelvalsag/2009/03/17/mit_hoztak_a_multik_magyarorszagnak_/

A cikk annyira jó/fontos – persze főleg azért mert egy igazi befektetési bankár mondja, h. nem állom meg, h. idézzek belőle:

A válság legfontosabb jellemzője az, hogy nem konjunktúraválság, nem az alapanyagárak felrobbanásának vagy összeomlásának a következménye, nem tőzsdebuborék, hanem a hitelpiacok összeomlásának a válsága. Mint ilyen, egyedülálló a gazdaságtörténelemben. -
Itt mondja, h. struktúrális, rendszerszerű a válság, h. a hitelre épült gazdaság koncepciója omlik össze (s vele az életünk..) (Az az összefüggés ehhez képest könnyen belátható, h. a hitel a gyarmatosítás része, a globalizációs szivattyúhatás talán legfontosabb eszköze.)

Két kiút van. Az egyik az, hogy létrehozunk egy nemzetek feletti szabályozó szervezetet, a másik pedig hogy visszatérünk a nemzetállami keretekhez   az első út a szép új világ (további!) kiépülésének útja, a második az eredendő közösségek önrendelkezésének visszaállítása (területi és nem ágazati alapon).

Mit hoztak a multik Magyarországnak? fejezet igazolja a gyarmatosítás tézisünket, és megoldásként a zárt-területi logikájú gazdaságot ajánlja:

A nemzetgazdaság alapjait az úgynevezett komparatív előnyökre kell építeni. Azt kell kitalálni, hogy melyek azok a természeti vagy társadalmi tényezők, amelyek ezt a régiót, országot, társadalmat versenyelőnybe hozzák a többiekkel szemben. A mi esetünkben a két nagyon erősen kiugró tényező a víz és a föld.

A javasolt “technológiaintenzív mezőgazdaság”ban viszont nem hiszek, mert ahhoz olcsó-korlátlan energia kell, aminek a korszaka idén lejár.

 

 ---

 

Tudósítás a koppenhágai klímacsúcsról (80 ország/2000 kutató) - az eddig vártnál gyorsabban...

http://greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=21012


Példa arra, h. a technológia hogyan NEM hozhat megoldást a technológia keltette problémákra (az iparszerű termelés és életmód problémákat gerjeszt, amik nem oldhatók meg):

http://hvg.hu/Tudomany/20090313_uveghazhatas_kartevo_mentesites_klima.aspx


Gyulai Iván a FF-ről:

http://www.nfft.hu/fejvesztett_fejlodes/


Megkésett felemás megoldás az energiakérdésben – ugyanis nem a forrással, hanem a felhasználással, h. mennyit és mire használunk, van baj elsősorban. Nem elég az okozatot kezelni a gyógyuláshoz...

http://ingatlanmenedzser.hu/hirek/20090312_frederikshavn_tiszta_energia_varos.aspx?s=rss


Fenntart-hatósági szélmalomharc – példa a strukturális csapdára:

http://ingatlanmenedzser.hu/tippek/20090304_szelkerek_otthonra_harcolni_hivatal.aspx?s=rss%C1ld%E1s!


A TÁJ-KÉP program eredményeiből - letölthető helyzetértékelés és megoldási javaslatok a tudósítás végén (Gyulai Iván előadás “kötelező” kategória):

http://elotisza.hu/bovebben.php?id=527


Példa arra, amit a strukturális fogságon belül meg lehet tenni a fenntarthatóság irányába:

http://szentkoronaradio.com/onellatas


Mi az Ember feladata a Világban? (Hamar István előadása, 40 perc):

http://www.parokia.hu/data/attachments/2010/09/21/200811121.mp3


Példa a megoldás helyes irányára (Rozsály):

http://www.mno.hu/portal/610088?searchtext=Rozs%C3%A1ly

 

A nyirkai jóslatról, további linkekkel:

http://www.euroastra.info/node/18562


A maja naptár végének számításáról:

http://www.euroastra.info/node/17051


Élelmiszerválság indexre téve:

http://index.hu/gazdasag/vilag/elvals090227/


(amerikai ízű, de) Dokumentumfilm a korszellemről (Zeitgeist 1-2-3):

http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=hu


Kolundzsija Gábor: A Titanicon nincs pánik – a nyugati civilizáció bukásának allegóriája:
http://www.orszagepito.hu/szamok/teljes/2006-3.pdf - 50 oldaltól.


Összeomlás vagy fenntarthatóság Mo. népességében:
http://www.metacafe.com/watch/yt-VBLx0SbUfHQ/magyarorsz_g_v_rhat_n_pess_ge/