Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rackajuh

2010.01.30

 

A mai reggel kicsit elhúzódott; még nedves ikerbárányok vártak kinn, kezdődő hóviharba ágyazva, na ezeket csak betettem a fogadtatóba (bár nagyon eleven az anyjuk, minden rendbe lesz), amihez persze (a szokásos dominójátéknak megfelelően - elkezdek vmit, ami sorba hozza a többi teendőt) kicsit javítanom kellett rajta (mármint a fogadtatón - ami végül is a gyermekágyi szoba a hodályon belül).

Kép

Az anya a két maszületett báránnyal a fogadtatóban. Szépek, ugye?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van rackahús még eladó a januári vágásokból, ezt feltettem a bárka listára (http://groups.google.hu/group/barkaprogram?hl=hu), és a húshoz ígértem receptet is, annak aki eddig esetleg zsírlevesként találkozott a pörkölttel.


Íme, a legegyszerűbb változatot véve:
A hagymát (a húshoz képest 10-30%, több hagymával édesebb lesz, de a hagyma csinálja a szaftot), kicsi vízben (!) szétfőzzük (ez elég sokáig tart).
Ebbe beletesszük a húst (jó, ha többféle rész van benne, de a belsőséget persze később kell hozzátenni (a rendje szerint - szív, vese, lép, máj) s kül. jó, ha van benne csontoshús is, mert az kell az ízéhez és az állagához), a juh esetében a szükséges zsiradék (Hála Istennek) el van osztva szépen a hús mellé (másképpen mondva, nem szabad túlzottan lefaggyazni a húst).

Itt kell babusgatni kicsit, arra figyelni, h. minél jobban pörkölődjön a hús, de ne égjen oda. Erre való a bogrács, különösen, ha rakott tűzhelyben (üstház) van, ahol mozgatni lehet, de egyenletesen kapja a hőt. A hús megmondja, mikor eléggé "pörkölt", a színe szépen szinte fehéredik, akkor fel lehet önteni vízzel, az előkészített száraz vörösbor maradékát meginni, mert nincs vele több baj. (A borból éppen lehet adni a pörköltnek is, de ezek már csak díszítések, amik nélkül is üzen a pörköltünk, mint a szép alföldi református templomaink.)

Ahogy eszünkbe jut, valami sót kell azért bele rakni, és ha éppen nem tél van, paradicsomot, zöldpaprikát, és akár kedvenc zöldfűszereinket, de ezek használata hajlamos csak elfedni a pörkölt eredendő nagyszerűségét. A pirospaprika szépsége még lehet jobban kijön, ha csak tálalásnál teszük hozzá.

Megjegyzem, h. Karcagon még, a rendes szerves kultúra maradékaként, minden része belekerül a juhnak a bográcsba, a szeme pl. a legtekintélyesebb vendégnek jár (vagy így, vagy úgy:-) de én most csak egyszerű változatot ígértem.

 

Itt is megemlítem az örökkévalóságnak (amíg a villany tart és még két nap), h. a rackát 2 féle embernek ajánlom:
egyrészt aki szereti a birkahúst, úgy értem, a ma elterjedt merinó fajta húsát, mert a racka is tudja, amit a megszokott birkák,
másrészt annak, aki nem szereti a megszokott birkahúst, mert a racka sokkal többet tud. Mégiscsak juh, és nem birka... Szóval egészen más, különleges, nem olyan faggyúízű, mint a merinó.


Ide teszem kis gazdaságunk jelenleg elérhető kínálatát:

 

Hortobágyi rackajuh élve v. halva - van még két vágnivaló ürü, csúnyább anyák korlátozott számban elérhetőek, és lesz húsvétra bárány, mert ősszel a lovat olyan rackára cseréltem, akiken merinó kos volt a nyáron... Van továbbá kilónként csomagolva, fagyasztva, pörköltnek konyhakészen, ill. 2 hátsócomb (2,2 kg + 1,9 kg) egyben (ill. kettőben:), ill. mondjuk 10 liternyi szép fehér rackafaggyútól is meg tudnék válni, megfelelő érvek ellenében.

 

A hét második felében BPestre fel tudjuk szállítani, amennyiben szombatonként a SZÖVET www.elotiszaert.hu szállít termékeket Bpesti piacaira.

Áruk persze nincsen, éppúgy mint magánérdek a politikában, hiszen ezek fekete rackák... (Az ne tévesszen meg senkit, h. a képen fehér rackák láthatók, az még vágás előtt van...) Mindenesetre nemhivatalos érdeklődőknek személyesen további részletekkel szolgálok.