Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűz az olajra

2011.03.29

 

Vagány gondolataival új színt hoz az okosok világába XY, aki mégiscsak pontos példáját hozza a rendszeren belüli gondolkodásnak. De ez már az érdekességnek az az íze, ami a végjátékra volt sejthető.

Ugyanis a Rendszer egyik kulcsalkatrésze a Rendszer alaptételeihez képest mutatta be, hogy a Rendszer jó.
Természeti oldalról viszont éppen az az észrevételünk, hogy a Rendszer alaptételei nem mennek át a Természet vizsgáján.
Hamis az olyan alaptételeink tartalma, mint Demokrácia, Fejlődés, Jólét, Tervezhetőség, Nyitott Globális gazdaság, stb.
Az energiaválság nem abból áll, hogy nincs olaj, vagy drága; hanem, hogy az energia, amit a jelenlegi Rendszerben használunk olyan tevékenységekre és beruházásokra fordítódik, amik nem férnek bele a Természet Rendszerébe.
És ez a jelenlegi Rendszer nem azért nem fenntartható, mert nem 2, hanem 20, esetleg 200 év múlva fogy el az energiája, hanem mert véges alrendszerek végtelen növekedésére épít.
Másik oldalról: minél később fogy el az illegitim energia, annál jobban elpusztítjuk az élet lehetőségét vele. Erről szól ez a hosszú film Angliából: a mezőgazdaság jövője címmel. Odateszem a többi "tananyag-film" oldalra is. Bár az angol íze zavaró lehet hagyományosabb ízléseknek, de érdemes lassabban, jegyzetelve nézni, mert rámutat olyan összefüggésekre, amik nem értelmezhetőek a városi valóságban. 

 Vajon lesznek-e olyan zseniálisok a közgazdászok, h. egyszer megértik ezt?