Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


  Kép

  

 A király meztelen!!

 

  

 

 

A hír a régi,

az illusztrációk újak:

 - a legutolsó legalul -

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo 
 

Alapvető tananyag I. - 2010.09.11-én

Tömény Tömés  -  a „Story of Stuff” filmecskével kezdeni az évet, de ezen a napon úgysem kerülhetjük el önmerényletünk következményeit...

 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo 

 Alapvető tananyag II. - 2010.09.14.

Kalauz a fenntartható fejlődéshez

Gyulai Iván összefoglalóját is ajánlom, ami szöveges formában mutatja be fenntarthatatlan fejlődségünket - 25 fejezetben, 59 oldalnyi terjedelemben.

Az alábbi jó honlapon olvasható, ill. letölthető egyben, doc-ban (920 kB), ill. elérhető DVD formátumban: http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/fenntarthato/kalauz/

 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo 

Alapvető tananyag III. - 2010.09.15.

Három a magyar természetesen, úgyhogy még gyorsan ideajánlom Takács-Sánta András alapvető tananyagját, ami ugyan élőben érhető el, de a honlapjukon rajta van a tematika http://info.kiskozossegek.hu/tanfolyam , ami önmaga elég ajánlásnak – illetve azért oda kívánkozik még egy mondat (a zsarnokságról):
 
(ugyanis) Nem arról van szó, hogy van egy nem-teljesen-jól működő, sok helyen hibás, de alapvetően igaz rendszerünk, aminek néhány /sok része egy ideje éppen rosszul működik (de ha tovább fejlődünk, ezek megoldódnak),
hanem hogy lényegileg és rendszerszerűen Rossz a Rendszerünk, ami jól (vagyis rendszerszerűen) működik, és éppen e „jól” működésének eredménye (a profit és a látszólagos jólét mellett) a teljeskörű környezeti, gazdasági, társadalmi, kulturális és mentális összeomlás.
 
S hogy meglegyen a három, a harmadik bekezdésben még 3 mondat magyar-rázat képben…

Mert a modern valóságunk iránya, célja, kimenete és tartalma nem az élet éltetése, hanem profit előállítása. Ebben a rendszerben, az új valóságban a cipész nem cipőt akar csinálni, a pék nem kenyeret, hanem profitot akarnak előállítani (pontosabban így kell akarniuk, hogy fedezni tudják az új valóságbeli részvételük költségeit); illetve nem a cipész és a pék (stb.) csinálja a cipőt, kenyeret, hanem a közgazdász. És a marketinges adja el, de nem az embernek, hanem a vásárlónak, aki már csak egy funkció a profitgyártási gépezetben.

 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo  

Vörös Zagy - 2010.10.10.

Ez a lúg aztán igazán lemeztelenít. Most mégis a Közönségre nézek: számomra ez a "nem gondoltam volna" a legfontosabb üzenete/tanulsága az eseménynek. Az, h. az emberek, döntéshozók és döntéshozottak, fogyasztók és fogyasztatók, egységesen nem gondolják, h.

ez az alumínium ára.

És uígy az összes többi vívmánynak itt van az ára. A nyakunkon, a házunkban, s a hazánkban. A modern civilizációnk ára

az összeomlás.
Mert hogy ezen jelenségek összefoglaló neve helyesen ez.
 
Szóval ez a legfontosabb tanulság. Túlélésünk szempontjából különösen. Hogy tudjuk, h. merre kell indulni ahhoz, h. a Vörös Zagy ne borítson el bennünket. 
Hogy mondjunk végre le a "De te sem mondanál le..." és a "Mégse mehetünk vissza a középkorba..." kezdetű gondolatok közkeletű gyermeteg reményéről, miszerint ez a civilizáció normális, vagy legalábbis normálisabb.

 

  oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo  

 

Palánta-hadművelet - 2010.10.14.

Siófoktól Tamásiig kukoricatengerben autózunk. Megvalósult néhány agrárszakember álma a modern nagygazdaságról - csak a falvak fuldokolnak a munkanélküliségtől. Mi lenne, ha a segélyezettek kertészkedni kezdenének, és a városban adnák el a terményeket?

 

Így kezdődik egy igazi Élő cikk, bár azt is mondhatta volna, hogy „Emberek, a Király meztelen, tessenek így berendezni az életüket” – annál is inkább, mert így folytatja: Tamási környékén megpróbálják. 

 

A cikk helyi kisközösségi kezdeményezésekről számol be, az átlagosnál mélyebben és pontosabban! (Kevésbé érezni ki a kívülről /városból jött újságírottság ízét.) Ide illusztrálok néhány mondatot, amit továbbvinnék, ha egy beszélgetésen lennénk…
 
  • a rászorulókkal műveltetik meg a falu földjeit. Az önkormányzatoknak traktoruk, zöldségültetvényeik,gyümölcsöseik vannak. (Értsd: a falu lakosaival, a falu természeti vagyonát, és ehhez a falunak vannak eszközei!)
  • a palántázásnak éppen az a lényege, hogy a hosszú évek óta szociális segélyből élő, megkeseredett embereket sikerélmény érje;az ajándékba adott növények révén megérezzék, hogy képesek értéket előállítani.
  • A szupermarketek elhitették a falusiakkal, hogy nem érdemes megművelni a kertjeiket, jobban járnak, ha náluk veszik meg a zöldségeket. (A gyarmatosítás vége: a szivattyúk beüzemelése.)
  • A történet a legtöbb helyen ugyanaz: a valaha virágzó mezőgazdaságú települések német lakosságát a háború után kitelepítették. .. A zsákfalut halállistára tették, a lakosság nagy része elmenekült a téeszesítés elől. (A gyarmatosítás eleje: a struktúra szétverése.)
  •  egy darabka földet adtak művelésre a szegényeknek. - "Nem kell az nekem”. (A helyieket a helyiek ellenében kell megmenteni.)
  • mert az unió nem engedélyezi..  és de miféle "út" az, ha a terményt nem lehet eladni, ha nem termődhet haszon? (A központi szabályozás vigyáz a gyarmatosítottság fenntartására. Megjegyzem, az EU-ban persze lenne azért lehetőség, csak arra kellene figyelni – és a szakembereknek éppen az a felelőssége, hogy a lehetőségeket kapirgálják ki a szabályozásból, ne a gyarmatosításra orientálódjanak!!!)

 

És így tovább!

 

Ja, és válaszoljunk a kérdésre:

 

- Mi lenne, ha a segélyezettek kertészkedni kezdenének, és a városban adnák el a terményeket?

 

- Megbukna a modernizmus, a szép-új-világ. Helyette Jól-lét lenne és Fenntarthatóan. (És a király a pöffeszkedés helyett felöltözhetne rendesen, h. ne szatír módjára viselkedjen, hanem a Közösség szolgálatában.)

 

A teljes cikk: http://hetivalasz.hu/uzlet/palanta-hadmuvelet-32332/

 

   oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo  

 MÉK HEPI – MÉg Kell HElyi PIac!

 
Az alábbi termékekkel jelünk meg a kifutó mellett/ pult alatt (minthogy a meztelen király fesztelen pózolása határozza meg a piac hangulatát).
 
Rackajuh van élve vagy halva, frissen vagy fagyasztva:

élőben
600 Ft/kg
félben (kb.10 kg)
1500 Ft/kg
pörköltnek
1600 Ft/kg
oldalas
1700 Ft/kg
comb
1800 Ft/kg

 
és
Tönkölybúza pelyva idénre elfogyott.
 
Szolnokra és Budapestre meg tudjuk oldani a szállítást, de egyébként is minden megbeszélendő: baloghpeter@elotisza.hu .
 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo  

Ártéri tájgazdálkodás tele vízióval - 2010.11.05.

Van, hogy az embert nagy nyilvánosság előtt megkérdezik, hogy mi a véleményünk a divatbemutatóról, és el lehet mondani, hogy meztelen a király. De a dobozban némileg torzul a hang, életlenedik az élet – különösen „élőben”.
 
Vasárnap (10.31.) adták a tévében a szeptember elején készült riportot, ami egész pontos bepillantást enged a táj szempontjából.
 
...milyen szép az, amikor azt mondja, h. "éppen azon igyekeznek" – mármint, hogy visszaállítsuk a természetes ártéri állapotokat... – Hogy mennyire igyekszünk, és hogy mit is akarunk visszaállítani, arról az anyagaink, akár ezen a honlapon is, pontosabban tájékoztatnak, itt csak annyit, hogy a Normális Életet (NoÉ) akarnánk visszaállítani, de mondjuk akár úgy, hogy a Természet eredendő működéséhez igazodó (táj-)gazdálkodás és a helyi érdekű vidékgazdaság kialakítását segíteni.
 
Aztán szerdán (11.03.) felhívtak, hogy menjek be én is beszélgetni erről élőben is. Erre beültettek egy műzöld szobába, egy csupasz székre, egy paraván mögé, ahol a hangár másik részében berendezett űrállomás-díszletben folyó beszélgetésbe kellett volna bekapcsolódnom.
 
 
… a környezetre reagálva a normális válaszadásomat eleve lehetetlenné tette, h. annyira láttam azokat, akikkel (elvileg) beszélgettem, mint ahogy a modern vízgazdálkodás látja a Természet eredendő működését – ti., rendszerszerűen el voltunk választva, pedig ott voltunk egy térben (tájban); mindenesetre Ángyán professzor úr nagyon jól elmondta, h. miről van szó.
 
De tényleg.
Vajon a vélemény-gyártás mű-helyei miért falanszter-űrállomásnak vannak berendezve??! 
 
Minthogy a bejátszásban másodjára is elhangzott, legalább ilyen szűk körben hozzáteszem, h.
-        az átázott cserepes talaj nem (tipikusan) szikes, bővebben: a rendszerszerű szárazítás nem azonos a szikességgel,
-        nem kétezer m2 a "Tisza-völgy", hanem 20 e Km2, aminek megvan a pármilliárd m3 víztározási kapacitása és igénye (ha esetleg vki adatokra akarna hivatkozni a mű-sor alapján),
-        és (ceterum censeo) nem jó megoldás hegyvidéki völgyzárógátas tározók építése.
 
De ami a lényeg: segítenünk kell szegény államnak; ill. azoknak akik látják az Udvarban is, hogy meztelen a király,

mert ráadásul süket a meztelen király (mint Fekete Gyulától tudjuk), és talán még nehezebb a jelenlegi államapparátusban és közgondolkodásban az ártéri tájgazdálkodást bevezetni, mint asztal és szemkontaktus nélkül elmondani valamit az életről egy falanXterben...

 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo 

Konferansz - 2010.11.19.

A minap részt vettem egy konferncián (bár már egyre kevésbé vagyok lelkes híve a SOKK: "Szennyes az Óperencia - Kell egy Konferencia" mozgalomnak), ahol megint lelkesen kommunikált a civil oldal a kormányzatival a klíma-, energia-, vízpolitika kapcsán. Vonatkozó honlap: http://www.klimatorveny.hu/ 

 

Arra persze jók ezek, h. az ember - ill. ez esetben magasabb rendű szerveződése: a SZÖVET - megfogalmazza és kinyilvánítsa álláspontját; ami sztem nagyon jóra sikerült: Vidékpolitikai javaslatunk innen letölthető (tömörítve - minthogy 4 oldal, még olvasható mennyiség...).

El is küldtük a Minisztériumba. Mostmár biztos minden rendben lesz..

 

  oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo 

Alapvető tanári anyag - 2010.11.26.

A fenntarthatóságról szakmailag és szemléletében alapvető gondolatokkal zsúfolt beszélgetés hangzott el az „m1” Záróra 10.11.24-i műsorában. Ha a félév elején azt mondtam, h. alapvető tananyag, akkor ez most alapvető anyag tanároknak (és mindenkinek, aki befolyással van bármire..).

 

Ízelítőképpen had emeljek ki csak egy részt:

A Professzor úr nagyon szépen, finoman, pontosan mondja el, hogy a modernizmus hogyan ellenérdekelt az eredendő természetszerű élettel szemben, mire a riporter átveszi a szót, hogy „Mindenkinek az volt érdeke” (mármint a fokok eltömése, a folyók iparszerű szabályozása) – Nem. A Tőkének, a profit-előállításnak, a gyarmatosításnak volt ez az érdeke a földesúrtól a kereskedőn át a bécsi udvarig, de nem mindenkinek, pl. a táj népének – az ún. „embereknek” nem. 

 

De ez kiderül a beszélgetésből – a riporter igyekszik a legbutább nézői hozzáállásokkal felmerülő kérdéseket is előhozni.

További jegyzeteim- tkp. a beszélgetés tartalomjegyzéke - külön oldalon.

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo 

 

Mai Noé - 2010.12.10.

Tegnap egy konferencián, kivetítettem egy tanulságot: A jelenlegi szabályozás megfojtja, ellehetetleníti a fenntartható megoldásokat. Erre/Ehhez most találkoztam egy tanmesével, amit ide másolok.

 

 

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

Tananyag - ismeretterjesztő előadás - 2010.12.17.

A nyáron az egyik csoport felvette videóra, ami(n)t magyarázok az Ember és a Tisza fenntartható kapcsolatáról, s most véletlenül megtaláltam feltöltve a vimeo-ra. Úgyhogy beágyaztam ide.

A felmerülő kérdéseknek állok rendelkezésre: baloghpeter@elotisza.hu

ill. bővebben és személyesen a tavaszi félévben az egyetemen (ELTE TTK, Bp.).

 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 Képesített Disznótor

Jön a Karácsony.

Csak levágtuk a süldőt.

Eddig etettük, most eszük..

Hála Istennek.

 

 

(A fogantatásáról is tudósítottam: www.baloghpeter.eoldal.hu/cikkek/2010-tavaszi-felev-bejegyzesei/2valosag)

 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 
Vízlépcsőlátás - 2010.12.26.
 
Egy ismeretterjesztő cikkben összefoglaltam azokat az összefüggéseket és tanulságokat, amik az elmúlt időszakban eszembe jutottak a megújuló energiaforrások, ill. a víz lépcsőztetése kapcsán. Egyelőre itt olvasható: http://klimabarat.hu/node/309

 

 oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

 

 Eladó termékek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Disznótor