Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A honlap célja

Módszertan

Tanmesék

Tézisek

Alapfogalmak

Cikkek, tanulmányok

3 (+1) féle írás /szöveg /olvasnivaló létezik:

  • amelyiket mi írunk - ez saját gyermek, más úgyse értheti pontosan,
  • amelyiket azonnal magunkénak érzünk, s tudjuk az üzenetét,
  • amelyiket sok munkával, nehezen teszünk magunkévá.

Ez az oldal a középső kategóriából ajánlgat.

(A +1, amelyiket hiába olvasunk, úgysem értjük-érezzük meg - ld. még: modelljeink átjárhatatlansága)

HELYETTEM ÍRTÁK

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Aldous Huxley: SZÉP ÚJ VILÁG

Nagyon fontos könyv napjaink értelmezésében: pontosan és/mert modellszerűen mutatja be a  modern kor belső logikájából fakadó fejlődésének eredményét, a "szép új világot", azt ahová szükségképpen jutunk, ha nem váltunk rendszert (a "történelem vége" csak kicsit másképpen). A szerző zsenialitását illusztrálja, hogy az írás  - akkor utópia, ma szociográfia (de nem mint regényt ajánlom...) - 1932-ben (!) született, számos elemét ma már mindennapi (szép és új) valóságunként ismerjük (fel): tudatalatt célzó reklámok, távirányítottság, homogenizálás, technokratizmus, stb. (Huxley egyéb művei is ajánlottak témánkhoz: pl. Előadások az emberről vagy a Visszatérés...)

ízelítő a Szép új világ néhány jegyzetelhető gondolatából:

  • a történelem néha tényleg kínos - vélekedik a világállam irányítója,
  • a kankalin - a Természet szépsége - nem jó, mert önmagában nem növeli a GDP-t (ezért létrehozták rá az idegenforgalom-ipart),
  • kondicionálás, mint a rendszer állandóságának biztosítéka - modellek rögzítése, fogyasztóvá nevelés kisgyermekkortól

(De tényleg inkább olvassátok el legalább az első pártíz oldalt - amíg nincs betiltva a könyv..)

 

Harrison Bergeron  JÁTÉKFILM

Kurt Vonnegut rövid novellája (1961) nyomán készült másfél órás játékfilm (1995) a “Szép új világ” párja számomra. Bemutatja, hogy nem szükséges betiltani a könyveket, gondolatokat, elég ha hülyévé teszük a közönséget a befogadásukra... A film optimistán végződik: a felvillantott alternatív gondolat szamizdatként terjed, ami elkezdi bomlasztani a hamis rendszert. (A novella is jó, megtalálható a neten (fordításban is), de én a filmet akarom ajánlani.)

 

 

Wass Albert: ELVÉSZ A NYOM

A XX. század első felét - jelenkorunk előzményét - ismerteti pontosan e regény, kétszeresen is emberközelien, a többféle mindennapi ember látószögéből és/de nagyon humánusan (emberközpontúan). Témánk szempontjából kiemelendő, (a)hogy "A herceg" fejezet rendkívül tanulságosan mutatja be az összeomlás és a fenntarthatóság helyzeteit a korszakban. A könyv ritkaság abból a szempontból is, ahogy és amilyen tisztán, kíméletlenül és kíméletesen, a magyar nézőponton keresztül látszik a világ.

 

Helena Norberg-Hodge: Learning from Ladakh (Ancient Futures) FILM

Az International Society for Ecology and Culture (ISEC - www.isec.org.uk) számos valódi fenntarthatósági programja közül a Ladakh Project kapcsán készült film (http://www.isec.org.uk/pages/av.html) nagyon pontosan és modellértékűen bemutatja a fenntarthatóság és a mai értelemben vett fejlődés ellentétes mivoltát. A film magyar változatát (Ladak tanulságai - Ősrégi jövendők) vetítette a Duna Tv, ami 2×25 percben didaktikusan veti össze az eredendő fenntartható és a modern összeomlós világot. A magyar változat szövege itt elérhető: http://tiszatajkozpont.uw.hu/tudokt/n.pdf .