Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

_______________________________________________Elérhetőségek

 

Virtuálisan:

  • SZÖVETség az Élő Tiszáért Egyesület
  • ELTE TTK Természetföldrajzi Tanszék
  • "Pusztai Róka" NH Egyesület

 

Valóságosan:

      Jász-Nagykun-Szolnok megye, Nagykörű

      baloghpeter@elotisza.hu

 

Lentebb:

      térkép, a szolgáltató reklámja, majd hozzászólási lehetőség

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hamvasra

(Balogh Péter, 2010.12.22 22:06)

Hamvas magvas gondolatait gyakran nehezen értem - ezt is elolvastam időnként, mire válaszolok; s ezen a leghosszabb éjszakán is csak annyit, h. jó, persze.
Amit tudok értelmezni /magamévá tenni, h. a világ anyagi megnyilvánulásin túlra kell tekintenie a népnek, és Istennek tetsző életet kell élnie, a funkcióját /küldetését kitöltenie.
Igen, persze; de hogyan? (A Tisza és a fenntarthatóság kapcsán én erre igyekszem válaszolni.)
Szegény emlegetett "primitív népeket" viszont megvédeném: egyrészt a modern tudatosság fogalmunk sztem nem alkalmas az ő mérésükre, másrészt nem dobtak ők, hanem vették tőlük..

Abony Szolnoki út 90/a

(Szabó András, 2010.09.14 22:56)

Balogh Péternek küldöm ezt az idézetet,nyári beszélgetésünk okán. Vízöntő részlet-Hamvas Bélától


A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, nem az, hogy szolgaságba süllyed, és hatalmasabb, nagyobb számú, erőszakosabb nép számára dolgoznia kell. Szolganépek lehetnek nagyok, a szegénység, a munka, a megalázás ellenére élhetnek magas sorsot. A legnagyobb veszély, ami egy népet fenyeget, hogy primitívvé válik, hogy eldobja magától a tudatos gondolkozást és tudatos gondolkozót, s ezzel a tudattalanság óceánjába merül, így válik csőcselékké, söpredékké züllik és oszlik fel, és elsüllyed oda, ahová az őserdő indiánjai, négerei és a tundrák eszkimói és az ausztráliai sivatag pápuái.A legnagyobb rang, amit egy nép elérhet, nem a kultúra, hanem az, hogy szellemivé válik. Egyetlen szóval sem éltek vissza annyit, mint a szellemmel. A szellem nem szuverén világalkotó szubsztancia, hanem az erőknek, Hatalmaknak és isteneknek éppen olyan megnyilatkozási területe, mint a természet és a lélek. A szellem csak akkor aktív, ha magasabb erő, hatalom vagy isten szállja meg, egyébként üres, passzív, tehetetlen és terméketlen. De ha aktív, akkor...

is lehet démoni, ördögi, romboló, negatív, lehet nemes, kritikus, tiszta, komoly - lehet magasztos, tündöklő és isteni. Azt, hogy a szellem önmagában álló absztrakt szubsztancia, csak a szellemtudósok hiszik, ezeket pedig a legjobb egyszer s mindenkorra játékon kívül hagyni.

A szellem önmagában negatív: minden meg nem kötött és meg nem szentelt szellem sátáni, mondják a keresztény gondolkodók. Egy nép lehet kulturált és szellemi, mégis terméketlen, félelmetes, gonosz és elvetemült. A legnagyobb rang, amit egy nép elérhet, hogy megszentelt életet él. A nagy népek nem a kultúrnépek. Vannak egészen nagy népek, amelyek nem alkotnak kultúrát, és talán nem is fognak. Az ember értékét attól függővé tenni, hogy milyen látható tárgyakat alkotott, nem lehet. Az ember értéke sorsának tisztaságán és az isteni erőktől való megérintettségén múlik. A nép értékét nem lehet attól függővé tenni, hogy létét milyen eszközökkel könnyítette és szépítette meg. A nép rangja egzisztenciájának megszentelt voltán múlik.

sutto.akos@gmail.com

(kica, 2009.05.13 19:18)

Szerintem érdemes elolvasni!
Weöres Sándor: Jóslás a trágyaözönről:
http://wwwold.sztaki.hu/~smarton/vegtelen/weores.htm#J%C3%B3sl%C3%A1s%20a%20tr%C3%A1gya%C3%B6z%C3%B6nr%C5%91l

választ

(Balogh Péter, 2009.05.05 01:17)

Az influenzás cikket azért ajánlottam, mert bemutat egy alternatív modellt /magyarázatot - ami "kételkedik" a főáramlati magyarázatok /modell igazságában. (Tehát onnan nézve, nyilván kételkedést kelt.)

Ez a vírus azért érdekes, mert megjósolható volt: a februári konzultáción is emlíettem, h. a rendszer logikájából következik, h. járványok lesznek (akár madarak nélkül is..), ezek növelik a gyógyszeripar bevételeit, nevelik a lakosságot (!), és olcsón szabályozható velük a (túl)népesség.
Mint ahogy az ún. "terrorizmus" is láthatóan "csak" az új háborúk egy eszköze (s mint ilyen állami érdek).
S hallottam máshonnan is már a védőoltás-koncepció tökéletlenségéről is adatokat...

Ezeket a két(el)kedős illusztrációkat éppen azért hozom, h. vmi magyarázatot (modellt) sugalljak azon jelenségekre, amelyek azt mutatják, h. a jelenlegi "közsugallt" világunk hamis. Hogy kibe mi kelt kételkedést, az a korábbi nevelésének és világnézetének kérdése. Hangsúlyozom, h. nem biztos, h. az egyes illusztrációk igazak, hanem az biztos, h. vannak jelenségek, amelyek a rendszerünk rendszerszerű hamisságát mutatják.
(Ráadásnak ajánlok most egy cikket a "poszt-normális tudományról"!)

irmzsuzsa@gmail.com

(Irmalós Zsuzsanna, 2009.05.03 19:26)

Elolvasva a sertés influenzáról szóló cikket, kicsit azért kételkedek benne.
Először a vírus kialakulása kapcsán nem gondolnám, hogy ezeknek a mutációja pár napon belül zajlott le, de ez nem is feltétel. És akkor már elképzelhető, hogy egy vagy több madár körbe járta a világot.
Másrészt én úgy hallottam, hogy a kórházi dolgozókat az "emberi" influenza oltással oltják, mert az is valamennyire hatásos.

Ennek ellenére abban nem kételkedem, hogy van bioterrorizmus, így akár lehet, hogy ezt is csak előállították, akkor viszont nem lett elég erős. Vagyis pánikot keltett, de viszonylag jól kezelhető a Tamiflu gyógyszerrel is.

És a végén, amit a védőoltásokról ír... a védőoltásnak pontosan az a lényege, hogy felkészítse az immunrendszer a vírus elleni védekezésre. Még az olyan oltóanyagok is, amelyek legyengített vírust tartalmaznak, sem gyengítik az immunrendszert, hanem éppen hogy fokozzák a működését. A szervezetünk ezt a kis mennyiséget könnyen legyőzi, de a továbbiakban megjegyzi a vírus legyőzéséhez szükséges információt és egy tényleges fertőzéskor sokkal hatékonyabban tud védekezni.
Ettől függetlenül abban igaza van, hogy a természetes immunrendszer erősítés sosem árt!

sutto.akos@gmail.com

(süttő_ákos, 2009.04.27 21:27)

Bocsánat, találtam nem youtubos forrást:
http://www.szolnoktv.hu/musorok/merleg/?article_hid=4302
üdv.
Ákos

sutto.akos@gmail.com

(süttő_ákos, 2009.04.27 21:24)

Hetesi Zsolt előadása, aki A Fenntartható Fejlődés Kutatócsoport vezetője! Az ajánlott oldalak között találni róla/tőle sok mindent, ezt/ezeket sajnos csak youtubos "formátumban" találtam meg, de szerintem mindenképp érdemes megtekinteni!
http://www.youtube.com/view_play_list?p=96822D91418EBDC5&search_query=hetesi+zsolt

baloghpeter@elotisza.hu

(Balogh Péter, 2009.04.21 13:20)


Köszönöm,
ajánlhattok még,
egyelőre nem akartam betenni külön ezt a könyvét, de utaltam rá a Huxley ajánlóm zárójelében - igen, szerintem is fontos-jó könyv.
P.

szilpeti2@gmail.com

(Szilágyi Péter, 2009.04.20 20:20)

Az Írásaink közé szerintem be lehetne tenni Aldous Huxleytől a Visszatérés a szép új világhoz. 1959-ben írta, "Hogy a szerző negyedszázaddal korábbi jóslatainak némelyike 1959-re valóra vált, vagy jó úton haladt -és persze halad ma is- a megvalósulás felé." Nem a regényt folytatja tovább, hanem a benne felvetett kérdéseket gondolja tovább...
Szerintem érdekes könyv!